Min hund och jag har varit nere på Ottenby i några dagar. Dagligen såg dagsrytmen ut såhär: vakna - äta - skåda - äta - sova (siesta) - skåda - äta - sova.
Vädret var dagligen fint och de första två morgonarna var det nästan stiltje så att man kunde se väldigt långt över horisonten. Den sista dagen vände det om till nordvinden (eller någonting därifrån) och dimmigt - temperaturen kröp ner till +3,5...

På morgontimmarna var vi nere vid södra vindskyddet vid udden - och under resten av dagen rörde vi huvudsakligen till söder om Karl X Gustafs mur och upptäckte olika ställen i Ottenby naturreservatet. Jag har varit där nästan årligen sedan 2003 - men nya platser fanns det fortfarande att upptäcka!
Den andra morgonen fick vi syn på två förbisträckade svarthuvade måsar och senare upptäckte jag först två gulhämplingar flyga över fyrträdgården, fortsatte över våra huvud innan de försvann spårlöst - och sen började de andra skådarna hojta till "Gulhämpling" då de fått höra deras läte och blev uppmärksamma.

Ja, man kan ju skåda fåglar utan att höra något alls! Gulhämplingar är lite knepiga fåglar att upptäcka, för de flyger gärna högt - och så är de också pyttesmå, som två små dammkorn uppe i skyn!
Fick en fråga av en annan skådare "-men det måste väl vara jobbigt att inte kunna höra fåglar?" - och mitt raka men "snälla" svar till honom var att man faktiskt skådar fåglar - och inte lyssnar på dom...

Vid ett ställe i norra Lunden fick jag syn på en hona av mindre vattensalamander klänga sig fast i vattnet - där svansen pekade mot vattenströmmen. Nyligen pratade vi om olika djurgrupper på universitetet, bl.a. om "stjärtgroddjur", vilket innehar gruppen salamandrar mfl. (det finns även stjärtlösa groddjur = grodor + paddor m.fl. samt maskgroddjur)
Här kommer några bilder från Ottenbyresan, var vänligen: se men inte röra, tack.


Ljungpipare


Soluppgång långt ovanför horisonten... =)


Rödstjärthane


Hans respektive, rödstjärthona


Lövsångare


- Blablablabla...


- Va'sa du?


Karl X Gustafs murSkärfläckor vid Sandviken


Min älskling, Ester


Långe Jan


Stjärtänder


Gråsälar


Att vara i centrum är kalas!


Mindre vattensalamander


Dimmigt värre...

Skrivet: 2011-04-24
Nu är ejdrarna tillbaka! Igår var delar av Baggensfjärden istäckt, men idag är de försvunnen - bara i skyddade vikar. När isen går, kommer ejdrarna!
På Erstavik har isen också börjat gå upp och på håll såg jag flera fiskmåsar stå på den - i parvis. Det var gulligt att se att fåglarna också är i kärlekens tecken - och inte bara människorna på kajkanten på Gamla stan i solsken.

Skrivet: 2011-04-08
Ibland glädjs man extra på "vanliga" arter - till exempel när man ser årets första grågås, ringduva, skrattmås etc. - även när man ser en art som är ovanlig på ett ställe - men annars är den vanlig. Här i Saltsjöbaden brukar man nästan aldrig få syn på bläsänder, om man inte åker till Erstavik.

Igår åkte jag till Skogsö för att kolla läget vid Baggensfjärden. Isläget har förändrats mycket sen sist och nu är det fritt vatten hela viken från Skogsö till Värmdöbron och Ingarös v. kust men isen ligger fortfarande kvar längre utåt i fjärden.
Många trutar och måsar stod på iskanten, silltrutarna har blivit mycket fler sen sist. Ett par brunänder upptäcktes bland viggarna och totalt sågs 7 skäggdoppingar - både i vinter- och sommardräkt.
När jag har skannat av läget klart fortsatte jag en liten bit söderut på Skogsö och skannade av ett annat läge vid isen. Helt plötsligt såg jag två par bläsänder stå på isen! Det är andra gången arten sågs i Saltsjöbaden, den förra gången såg jag en sträckande flock - men den här gången har arten vågat mellanlanda. =)

I onsdags besökte vovven Ester och jag Erstavik och fick syn på två skärpiplärkor - det var också ett nytt Erstavik- och Nackakryss!

Skrivet: 2011-04-05