Idag klättrade kvicksilvret upp till +13-strecket och solen sken så det var fullt ös bland fåglarna. Hann sträckskåda lite på balkongen imorse innan jag for iväg till universitetet. Totalt 8 grågäss, 2 kanadagäss, 2 ormvråkar, 1 duvhök samt ca 20 sångsvanar sträckte förbi. Flera ringduvor spelflög och det är kul att se hur de flaxar upp i luften, göra djupa dalar och sedan landa mjukt på något träd eller tv-antenn.

Fågelbordet har gapat tomt de senaste dagarna, trots att de är välfyllda med solrosfrön och talgbollar samt jordnötter... såg bara en enda talgoxe och en grönfink besöka stället under hela dagen!
På eftermiddagen städade jag lite i trädgården och tog bort resten från våra taggiga buskar nedanför trapporna, som har delats itu av fallande snön från taket tidigare i vintras... Varje år blir buskarna bara mindre och mindre - och de här vintern drabbades de extra hårt!

Sent på eftermiddagen for Ester och jag till Skogsö - först till Skogsö k:a och sen till udden intill Baggensfjärden för att kolla läget vid Baggenstäket. Vid utloppet till Baggenfjärden har isen försvunnit REJÄLT sen sist (ja, bara fyra dagar sedan) - och långt bort i värmedallret upptäckte jag en ad. silltrut bland gråtrutarna och ett par havstrutar! På ett annat ställe stod tre ad. skrattmåsar vid iskanten och en kanadagås simmade i vattnet. Efter en stund kom en gråhäger och landade på andra sidan av sundet. Annars var det samma vanliga änder kvar: viggar, några brunänder, knipor, gräsänder, några knölsvanar samt en smådopping.

Snart kommer också skäggdoppingarna och när isen är borta mellan Ingarö och Älgö brukar ejdrarna komma. En gång för ett par år sedan upptäckte jag en flock sjöorrar och en annan gång en alfågel i Baggensfjärden. De är rätt ovanliga i de här vattnen.

Skrivet: 2011-03-22
Idag stack vi iväg till Kårnäs på Ljusterö för att försöka få in lavskrikan - och lyckades!

Kom till matningen vid ca 11:20-tiden och redan stod två personer där och tittade på trädkryparen på matningen. Fick smyga oss runt för att inte skrämma iväg fåglarna och parkerade oss på en bra avstånd från "the hot spot". Minuterna gick, en kungsfågel hoppade runt på smågranarna, tre tofsmesar pickade lite på späcken, en nötväcka svirrade förbi. Man får se mycket om man bara stannar upp.

Efter cirka 40 minuter och ingen lavskrika så tänkte jag "det är nog bäst om jag gör något annat, för det brukar hända saker!" - vilket ofta är fallet! Jag tog en tunn kvist och borrade lite i snön... efter endast 1 minut viftade en annan skådare häftigt och pekade på matningen - och där satt lavskrikan!!

- Kryss!

Efter dess åkte vi till ett annat ställe och åt vår matsäck på bryggan i strålande solsken. Jag hade hoppats på att isen skulle ha försunnit kring Ljusterö - men ack, så fel jag hade... =)Skrivet: 2011-03-20

... inga silltrutar eller skrattmåsar idag. :)

Skrivet: 2011-03-17