Den kom, vi kom och vi kryssade!

För två helger sedan brakade det till rejält i C300 och Dagens Fågel med feta röda bokstäver "BRUNTRAST". Det var säkert långt bort tänkte jag, kanske på Öland eller någon liten ö ute i skärgården.
Läste "Låssa, Upl".
... Vafataimej, var ligger Låssa? Uppland har vi ju som vårt grannlandskap. Öland var det inte på tal om. Klickade på kartan.
Såg motorvägen E18 intill, att stället låg utanför Upplands-Bro.

För bra för att vara sant!

...problemet var att jag satt valpvakt åt sju helvilda aussier plus deras kontaktsökande mamma. Jag får helt enkelt hoppas att trasten gillar stället och stannar kvar några dagar. Helst skall den vara kvar på måndag, den 6 nov!
- och det gjorde den!

På måndagförmiddag lastade vi bilen med två vilda boxrar, husse, tuben och den tunga biologibibeln "Life", som vi har i universitetet just nu...
Efter ca 55 min med bil kom vi fram, följde folkströmmen och kom till en stor flock bakom växthusen. Det första ansiktet jag såg och kände igen var Bosse C! Han har bilat ända hit från Öland samma morgon och la precis till arten i sin redan långa artlista. Efter kanske 5-10 minuter dök den upp i rönnbär-apeln (eller vad det nu heter...) med gula små bär.

- Där satt den!

High-five med Bosse och därefter tog husse och jag en lång runda i skogen en bit från Låssa och hundarna fick rusa pälsen av sig. De två var också med när vi kryssade härfågel vid Erstavik i våras, bland annat. Den ena kan skryta med bl.a. svartvingad vadarsvala, svarthalsad trast och isabellastenskvätta.

Skrivet: 2011-11-23

Har varit ute och rest ganska mycket under mitt liv och har många minnen.

Kan berätta lite kort om vår Venezuelaresa, som vi gjorde i april 1998. Vi seglade med våra vänners vackra segelbåt, Tryggvason, i det karibiska havet. Havet, öarna och naturen var precis som på vykort, det var rent paradis!
Fast resan ner var inte speciellt kul... Vi flög först ner till Amsterdam och bytte sedan till ett större plan, KLM, och flög till Venezuelas huvudstad, Cancas och därefter ett lokalflyg till Isla de Margarita och där mötte våra vänner upp oss och seglade vidare till andra ställen.

Under resan över Atlanten fick jag rejäl omgång och spydde 28 gånger... Hur jag kunde minnas antalet kan jag inte besvara på, det var riktigt jobbigt! När vi satt på säten mitt på planet, det var nog 3+3+3 sa jag till min mamma "...jag tror jag behöver gå till toan!"
Det var nummer ett och nummer 28 gjorde jag på Cancas flygplats och minns i princip inget från lokalflyget till ön, för jag sov bara.
Var lite utslagen dagen därpå, men blev bra snabbt igen och kunde hoppa i det blå.

Vita sandstränder av korallfragment, palmer som hängde ner, rikt med koraller under ytan och djupblått hav. Vi snorklade mycket och jag minns också att man inte fick ha blänkande föremål på sig, och jag fattade varför...
Såg flera jättelika barracudor, och man säger att de attraheras av blänkande föremål. Deras tänder var sylvassa kunde jag iaktta medan de andades.
Barracudor såg jag också flera gånger i Medelhavet, men då var de mycket mindre och inte lika skräckinjagande som sina kusiner i Karibiska havet.

Denna kväll, då mitt fågelintresse började ta fart ordentligt stod vi på däcket och tittade på flera bruna pelikaner som störtdök från skyn ner i vattnet och håvade in småfiskar. Två år senare stod jag på en pir i Portugal och tittade på atlantiska medelhavstrutar och undrade vad de var för slags art... har alltid varit intresserad av naturen, men när jag var liten så tänkte jag inte mycket mer än hur de ser ut, vad för slags djurgrupp det är. Alla fågelarter blev bara till "anka", "falk", "trast" osv... - men ett par år senare kunde jag alla arter i Västra Palearktis.

Om man tänker tillbaka och faktiskt filosoferar lite så förstår man att man verkligen har varit med om MYCKET! Ibland kanske folk sitter och gnäller att de har tråkigt och att deras liv har varit "händelselöst" - men tänk och dröm tillbaka i tiden.

Det var bara några få av de händelserna jag har i minnet... ibland är det härligt att bara kunna sitta och drömma bort till svunna tider.

Skrivet: 2011-11-23