Idag dök jag tillsammans med en PADI divemaster vid Mgarr Ix-Xini på Gozo, Malta. Malta har Medelhavets bästa dykvatten, så jag tvekade aldrig att prova att dyka där.
Hittade ett trevligt dykcenter vid Xlendi på öns SV hörn, St Andrew Dive Center och ringde dem imorse och bokade ett dyk idag på em. Kl 13:00 var vi på plats och jag fick testa min utrustning för att finna rätt storlek. Egna boots och handskar kommer jag att ta med nästa gång, för bootsen jag lånade var lite för små så att de skavde ganska fint på stortårna. De hade inte strl 41 istället, utan som närmast var det 42. Äh, tog dem ändå.

Mgarr Ix-Xini är en fin och skyddad vik för alla vindar utom S och bottnet var ganska långgrunt och dit vi ska var ungefär 12-15 m och består av sandbotten med branta klippor runtom. Tog på oss alla utrustningar utom fenor och cyklop på land och gick sen ner i vattnet på en ramp. Det var cirka +16 i vattnet, jag hade ca 6mm våtdräkt på mig - och som det alltid är, rann vattnet in i håligheterna och för en stund var det kallt - men vattnet värmdes snabbt upp så det var varmt och skönt därefter.
När allting var okej tog vi oss under ytan och påbörjade dykningen. Jag hade runt 220 bar luft så det skulle räcka för cirka 40 minuters dyk innan luften minskades till cirka 90 bar. Då är det bra att påbörja uppstigningen, för man ska ju inte lita på UV-manometern om man vill dyka säkert.

Bottnet i början var täckt av flera brun-, grön- och rödalger samt olika sorter svampdjur (engelska Sponge) och övergick senare till finkornig sand. Klipporna var täckta av dessa organismer som jag redan beskrev plus några Peacock worm, där de viftade med sina "fångstarmar" och så fort de blev störda gömde de sig blixtsnabbt i sina rör. Plötsligt såg jag en slemmig grön sak ligga på bottnet och efter den en lång och tunn snöre som fortsatte in bland klippspringor. Det var en hona av arten Bonellia viridis, den första för mig då de normalt lever mellan 10 och 100 meters djup.
Senare fick vi syn på en Streaked gurnard (Trygloporus lastoviza) och när den kände sig störd eller hotad bredde den ut sina fenor och blottade den azurblåa färgen. Snygg firre!
En bit senare fick jag syn på min första rocka, en Mediterranean Starred Ray (Raja asterias) och då jag inte visste artnamnet så observerade jag alla slags kännetecken som fanns, det första jag la märke till var de två fenor på stjärten, vilket visade sig att den tillhörde familjen Rajidae.

 

Bonilla viridis (www.marinespecies.org)

Efter drygt 10 timmars nattsömn (vilket vi behövde!), frukostintag och väskpackning far vi väg till Madame Tussauds och gick in där. Entréavgiften för en vuxen person, över 16 år kostade £25, och vi var två, så det skulle bli £50... När vi kom fram till kassasören och skulle betala upptäckte hon att jag var döv, så priset föll rejält, och att jag hade sällskap, så slutsumman låg på endast £15! :)

Det var olika avdelningar inne på museet, i början var det filmstjärnor, sen kom bl.a. sportstjärnor, musiker, vetenskapsmän, presidenter och historiska viktiga personer och slutligen hamnade vi på skräckavdelningen. Efter att ha navigerat oss igenom skräckavdelningen travade vi igenom souvenir-djungeln där man kunde köpa allt från I ♥ London till små plastbrickor med telefonkiosk, Big Ben eller liknande avbildade...
Efter museumbesöket tog vi en behaglig promenad genom Regent Park i det fina vädret. Som vanligt var vi inte ensamma där, flera hundägare var där. Vi frågade ett trevligt en/sv par med en fin fralla om vägen till den närmaste djuraffären för att köpa någonting till min boxer. Vi fick en bra beskrivning och när vi var inne på affären köpte jag ett läderhalsband och därefter gick vi nordösterut och hamnade sedan på Chalk Farm, som påminner om Portobello Road, med tusentals folk. På en liten sidogata var det flera små exotiska matställen med indisk, thailändsk, kinesisk, italiensk m.m. mat och vi beställde lite indisk mat och åt det till lunch. Efter när våra magar mättades åkte vi med buss tillbaka till hotellet och fixade lite innan vi fortsatte till fots till Hyde park. Köpte glass och satt och njöt på en parkbänk. I dammarna simmade några färgglada mandarinänder. Andhonorna brukar vara diskreta med kamouflageteckningar, men hos mandarinänder är honorna gråa i olika nyanser med vita fina teckningar.

Efter när glassen var uppätna gick vi till en gräsmatta och la oss där och solade i kanske en timme innan vi fick gå upp för att hinna äta middag innan vi åkte till Heathrow flygplats. Det var säkert +18, mot Sveriges +1 och snöslask...
Middagen åt vi på en Steakhouse intill Paddington station och till förrätt beställde vi friterade squid, en slags bläckfisk. Åt det ofta i Spanien för flera år sedan, så det var en rätt med flera härliga minnen. Till huvudrätt åt vi kött med friterade potatis och sås till. När våra magar mättades åkte vi med Heathroww Express tillbaka till Heathrow och flög hem till det kalla Sverige. Det låg lite snö på marken när vi vadade tillbaka till bilen på Beta långtidsparkeringen strax innan 01-strecket. Krama kuddarna kunde vi göra cirka 02:30 och jag fick gå upp cirka 07:00 för att åka till skolan... ;)

Det var en riktigt trevlig resa (är skitnöjd!) och precis allt flöt på bra! Hotellets frukost glömmer vi lätt bort, vi fick i alla fall ätbar mat... ;) Weekendresa till London kan jag varmt rekommendera, och ett stort plus är att läsa på innan om staden och planera vad ni vill se och göra det, så att ni inte sitter på planet hem och ångrar att ni inte gjorde si eller så...

Här kommer några bilder från den sista dagen i London. Bra väder hade vi!


Madame Tussauds, Michael Jackson. ♥


Magnoliaträd i Regent Park


Regent Park


Chalk Farm


Mandarinänder i Hyde Park


Tupplur i Hyde Park. Ensamma var vi...


Ekorrmatning. Samma typ av ekorre som i Washington DC utanför Vita Huset. Grå ekorre (hemma i Sverige har vi röd ekorre)


Närstudie


Ekorrkvinnan? Kvinnan som lever med ekorrar? (Londons svar på amerikaners Mannen som lever med vargar eller Grizzly Man...?)

Skrivet: 2012-04-07

Dagen inledde med en kass hotellfrukost, med rostade bröd, smör, halvtrist ost, motbjudande skinka, dagen-innan-kokta ägg, smaklöst kaffe och juice samt fabrikgjorda marmelader med lite smakämnen i. När vi klev in i frukostrummet mötte vi av deppiga hotellgäster som log ironiskt åt oss, och därefter fattade vi varför...
Vi åt bara så att vi klarade oss ett par timmar framåt.

Dagens första etapp var till Portobello Road, där det var en stor marknad med en massa affärer utmed gatan. Vi var inte alls ensamma där, vi fick tränga oss framåt och ibland följde vi bara med strömmen. Fikade också där och passade på och beställde en engelsk te, då vi ändå var i England. Efter att vi har tittat klart på alla affärer fortsatte vi med buss (dubbeldäckare såklart) till Harrods och där i varuhuset tillbringade vi i några timmar. Man kunde köpa nästan precis vad som helst där, allt från bilar, mat till kläder och hundvalpar. Hundvalpar? Jovisst, några pudel- och chihuahuavalpar såg vi bakom en glasvägg i djuravdelningen. Många hundprylar fanns där, allting åt det lyxigare (och knäppare?) hållet. Bland annat såg vi en riktig säng, men avsedd för hund. Även hundklänningar osv... you name it!

Efter att ha blivit mätta på Harrods gick vi till ett matställe i Chelsea-stadsdelen och åt fish'n'chips och när vi var mätta fortsatte vi till Buckingham palace och gick igenom Green Park till S:t James Park innan vi tog tunnelbana från Westminster station, alldeles intill Big Ben. Vi var där kl 20:00, endast 30 min innan hela tornet släcktes för Earth Hour. Innan vi kom hem åt vi middag och passade på och skypade på en internetcafé och pratade med resten av familjen. Earth Hour deltog vi givetvis, genom att inte ha några lampor tända i vårt hotellrum... Inte heller teven var påslagen.


Portobello Road


Musikuppvisning av några skolpojkar
Portobello Road, igen
Någon typ av körsbärträd


Harrods delikatessavdelning i "matvåningen"


Hundsäng... Suck...


Hundklänningar... Finns det någon i storlek XXXXXL, tilll någon s:t bernardshund?


Te med 22-karats guld! 1 hg kostar £300, vilket motsvarar runt 3300:- ...


Buckingham palace, någonstans där inne kanske sitter drottningen och stickar tröja?


Big Ben & Westminster, kl. 20:00 - 30 min kvar innan lamporna släcktes ned.

Skrivet: 2012-04-04