Igår var det ett livligt liv vid fågelbordet, kanske pga. det fina vädret? Vid golfbanan var det fem nötskrikor i ett och samma område, där två höll på och grävde lite bland fjolårslöv. De har säkert gömt någonting där och vill nu ha det tillbaka. De har väldigt minne och när jag var kring 11 år gammal gjorde jag ett litet skolarbete om nötskrikor. Jag fick bl.a. lära mig att nötskrikor faktiskt kan dyka ner i tjockt snölager efter nötter som de gömt tidigare när de hamstrade mat. En stenknäck fann jag även uppe bland trädkronorna.

Hemma vid fågelbordet var några grönsiskor på plats, även två bergfinkhanar, ett par koltrastar och en stationär björktrast. Blåmesar och talgoxar var självklara gäster, ett par grönfinkar var också på plats. Helt plöts kom två domherrar ur tomma intet och hanen satt på fågebordet och tuggade i sig solrosfröna. Honan valde att sitta kvar uppe i japanska körsbärträdet.

Isläget vid sjön har ändrats dramatiskt under de senaste dagarna. Igår var det ett tunt islager vid kanten, men idag var sjön nästan helt istäckt, förutom vid bron där det var en stor vak.

Skrivet: 2012-01-09
Tar det lite lugnt med nya årskryss, det vill säga att jag inte far omkring som en galning för att försöka få se så många arter som möjligt redan 1/1. Var vid Tyresta i måndags, de enda fåglarna vi såg i småregnet var 4 omkringflygande gräsänder och en grönsiskehona... Sparvugglorna och orrarna höll säkert i skydd för regnet och ville inte visa upp sig för oss.

En gång var vi på exkursion till Angarn under november - och INTE EN ENDA fågel syntes till!!! Bara ett svagt ljud från skogen, annars var det knäpptyst och tomt...

Nere vid viken där vi bor håller sig två gråhägrar till, ibland ser man dem flyga tillsammans tvärs över sjön och för några veckor sedan såg jag dem sitta på bryggan under lamporna och tittade ner i vattnet. Märkligt att se nattfiskande gråhägrar! I sydligare Europa skulle det inte vara märkligt alls om det var natthägrar som gällde, men gråhägrar här hemma, nattetid, i december var häftigt!

Var också på en resa till Malta nyligen, där i vistades för det mesta på grannön Gozo. Tyvärr fick jag bekräfta att inte en enda större fågel än medelhavstrutar syntes till. Ingen kråka eller skata. De vanligaste fåglarna var utan tvekan "maltesiska sparvar", som är en lokal hybridform mellan gråsparv och spansk sparv. Flera svarta rödstjärtar, sädesärlor och rödhakar syntes till, även ett par svarthakade buskskvättor.
Inga liror syntes till, gulnäbbade liror har stuckit iväg till Sydatlanten och kvar är en del medelhavsliror, som seglar med sina stela vingar över vidda hav allt från Gibraltar i väst till Mellanöstern i öst och från Frankrike i norr till Libyen i söder.

Skrivet: 2012-01-04