Dagen tillbringade vi i vår tredje hyrbil och denna bil var inte lika pigg och snabb som vår första blåa Skoda Fabia. Vi åkte västerut och vid ett valskådartorn - vigia - kollade vi läget, men ingen valskådare var där. Vi fortsatte istället uppför bergen till tvillingsjöarna för att sista gången leta efter tjocknäbbade doppingen. Ingen dopping syntes till, men däremot en ovanlig häckare: rörhöna. Den smög bland vegetationen på andra sidan av viken.

Efter letandet åkte vi vidare till Mosteiros för att kolla lite efter havsfåglar - men bara en enda gulnäbbad lira kunde hittas, så vi tillbringade tiden med att gå på de vassa klipporna och studera de uppspolade och torra portugiskska örlogsmän. En typ av havsalg som påminner lite om korsning mellan svamp och människoöra - kunde man hitta lite varstans under vattenytan. Likadana "svampar" finns det gott om i Medelhavet, och där heter arten på engelska: Peacock's tail, Padina pavonica. Även ett par sjöborrar, som var mörkbruna/svarta med mörkvita taggspetsar kunde vi hitta bland klipporna. Helt plötsligt kom två spovar flygande och landade på klipporna några tiotals meter ifrån oss. De visade sig vara europeiska småspovar - tyvärr inte amerikanska då de har vita övergumpar.
Vid Ribeira Grande åt vi lunch och vid Furnas tittade vi på varmvattenkällorna. Vid sjön Furnasjön fanns ett ställe där de lagade grytor bland håligheter i marken, som sedan värms upp underifrån. Spännande! På väg tillbaka till Ponta Delgada åkte vi en liten bit bakom en traktor som kördes av en pappa och bakom den satt sonen tillsammans med sina två hundar. Den ena var gammal rackare där den balanserade superbra på räcket - ja, ni läste rätt! Den hade inget problem med att hålla balansen när traktorn guppade till och ibland la den ner sig utan större problem.

På kvällen åt vi på vår favoritrestaurang - Restaurante S. Pedro. Kyparen som jobbade där och hjälpte oss var jättetrevlig - ja, den bästa vi alla tre någonsin haft! Han var helt enkelt bara jättetrevlig och hade jättebra service. Memorerade allt vad vi sa och livade upp stämningen inne i restaurang med sin trevliga attityd och sin breda leende. Min mamma och jag orkade knappast stoppa i oss efterrätt efter att ha ätit goda kalamates-ringar (squid/bläckfisk) och till huvudrätten åt jag pasta med räkor. Pappa beställde glass med frukter - och då viskade kyparen för kocken att göra det extra speciellt. När han sedan kom tillbaka serverade han pappa glass med goda frukter i en tom ananasskal och jordgubbkräm runtomkring. Helt plötsligt försvann våra mättnadskänslor!
Om ni ska resa till São Miguel, så rekommenderar vi mycket varmt denna restaurang!

Skrivet: 2010-07-03