Ibland glädjs man extra på "vanliga" arter - till exempel när man ser årets första grågås, ringduva, skrattmås etc. - även när man ser en art som är ovanlig på ett ställe - men annars är den vanlig. Här i Saltsjöbaden brukar man nästan aldrig få syn på bläsänder, om man inte åker till Erstavik.

Igår åkte jag till Skogsö för att kolla läget vid Baggensfjärden. Isläget har förändrats mycket sen sist och nu är det fritt vatten hela viken från Skogsö till Värmdöbron och Ingarös v. kust men isen ligger fortfarande kvar längre utåt i fjärden.
Många trutar och måsar stod på iskanten, silltrutarna har blivit mycket fler sen sist. Ett par brunänder upptäcktes bland viggarna och totalt sågs 7 skäggdoppingar - både i vinter- och sommardräkt.
När jag har skannat av läget klart fortsatte jag en liten bit söderut på Skogsö och skannade av ett annat läge vid isen. Helt plötsligt såg jag två par bläsänder stå på isen! Det är andra gången arten sågs i Saltsjöbaden, den förra gången såg jag en sträckande flock - men den här gången har arten vågat mellanlanda. =)

I onsdags besökte vovven Ester och jag Erstavik och fick syn på två skärpiplärkor - det var också ett nytt Erstavik- och Nackakryss!

Skrivet: 2011-04-05