För det första: det har varit fantastiska dagar ombord på MV Thai Sea i Burma! Vi kan varmt rekommendera The Smiling Seahorse som ordnar sådana liveaboard i Burma och Thailand. Bra båt, personal, mat och dykning i världsklass. Det är mycket goda chanser på bland annat mantor och valhajar - givetvis även lite beroende på tid på året. 
 
Sammanfattningsvis, vi var sex dykare ombord (en från USA, en från England och vi plus två andra från Sverige). Franck från The Smiling Seahorse hade ansvar för oss alla plus för allt. Han var även vår dykledare. Julian fanns också ombord och han var ledare åt de två andra svenskar, som inte dykt sedan 2000 och har OW-cert. Liveaboard-utfärder är inte bara till för avancerade dykare, även OW-dykare är välkomna!
De hade ansvar för våra pass och för in-/utstämplingar från Thailand och Burma. Vi betalde en summa med nya dollar (vilket den burmesiska immigrationen vill ha), skickade med varsitt passfoto och vi fick visum fixade via Franck. Burma har varit ett stängt land rätt länge, så deras visumkrav är hårdare än många andra länders. Bland annat så gällde vårt visum bara i det området vi åkte i.  
 
Första dagen var det bara transport till båten, till Burma ombord och sedan fortsatte till den första dykplatsen vi skulle dyka vid nästkommande dag. Och även en liten invigningsceremoni med lite smällar på en band, som de brukar göra vid varje utfärd. Efteråt så "läste" Franck utifrån bandet vad vi förutspås skulle kunna få se. Två valhajar men tyvärr inga mantor sa han... Vilket snarare blev tvärtom. Inga valhajar men en manta! ;)
 
Vi dök på ställen utan att träffa på en enda dykare eller dykbåt utom oss själva, vilket var fantastiskt! Vi såg bara en enda dykbåt när vi förflyttade oss mellan två olika dykplatserna. Annars var det bara fiskebåtar vi såg. Nattetid var det fullt med båtar med starka gröna lampor, de var squid-fiskebåtar. De båtarna vi tidigare sett hade vitt ljus, undra om de upptäckt att gröna lampor kanske lockade squiden bättre eller så var de billigare?!
 
Det var ofantligt massor med fiskar, att de ibland till och med skymde vår sikt! En gång var jag nära att simma in i klippan...
Sikten är inte världens bästa, en möjlig orsak är att vattnet är näringsrikt. Hit dras flera stora planktonätande djur (valhajar och mantor är två exemplar). Vi såg bland annat wahoo, barracudor, manta, frogfishes, sjöhästar, nakensnäckor, rockor (2-3 olika arter), clown-/anemonefiskar, kirurgfiskar, papegojfiskar, bandade havsormar, kardinalfiskar, fusillers, jackfishes, trevallies etc etc. Även en spansk dansare under ett nattdyk (en stor röd nakensnäcka, som "simmar" som en spansk dansare om den vill förflytta på sig snabbare). Och även flera langusters (hummerdjur med långa taggiga "antenner" istället för stora klor. Det var även gott om skorpionfiskar, stora Sea Fan, mjuka läderkoraller och gröna bägarkoraller. Om man vill ha riktiga korallrev så finns andra ställen, här är det annorlunda slags koraller.
Nattetid kommer alla sjöborrar fram och de kan ha väldigt långa taggar, men också korta och tjocka, "pennsjöborrar". 
 
Maten ombord är fantastisk och även personalen. De är jämt glada och hjälpsamma. Även kaptenen, han är en kulig typ, ganska tyst men med glimten i ögat. Inbland viftade han med handen ovanför huvudet och sa "No problem, no problem" när han exempelvis skulle lägga för ankar i någon vik. 
 
Vi har dykt vid Lembeh (muck diving) och vid Bunaken (korallrev etc) i Indonesien och dyken i Burma skulle kunna beskrivas som mittemellan Lembeh och Bunaken. Abundansen är fantastisk, men också variation i artrikedom. 
 
På väg till Burma
 
Burma
 

 


Stor sjöstjärna! Säkert ca 50 cm i bredd
 
Simmande Feather Sea Star
 
Simma med manta var bara för fantastiskt!!!
 
Beskrivning av dykplats
 
Manta
 


De fiskarna som skymde sikten..
 
 

Kommentera

Publiceras ej