Idag dök jag tillsammans med en PADI divemaster vid Mgarr Ix-Xini på Gozo, Malta. Malta har Medelhavets bästa dykvatten, så jag tvekade aldrig att prova att dyka där.
Hittade ett trevligt dykcenter vid Xlendi på öns SV hörn, St Andrew Dive Center och ringde dem imorse och bokade ett dyk idag på em. Kl 13:00 var vi på plats och jag fick testa min utrustning för att finna rätt storlek. Egna boots och handskar kommer jag att ta med nästa gång, för bootsen jag lånade var lite för små så att de skavde ganska fint på stortårna. De hade inte strl 41 istället, utan som närmast var det 42. Äh, tog dem ändå.

Mgarr Ix-Xini är en fin och skyddad vik för alla vindar utom S och bottnet var ganska långgrunt och dit vi ska var ungefär 12-15 m och består av sandbotten med branta klippor runtom. Tog på oss alla utrustningar utom fenor och cyklop på land och gick sen ner i vattnet på en ramp. Det var cirka +16 i vattnet, jag hade ca 6mm våtdräkt på mig - och som det alltid är, rann vattnet in i håligheterna och för en stund var det kallt - men vattnet värmdes snabbt upp så det var varmt och skönt därefter.
När allting var okej tog vi oss under ytan och påbörjade dykningen. Jag hade runt 220 bar luft så det skulle räcka för cirka 40 minuters dyk innan luften minskades till cirka 90 bar. Då är det bra att påbörja uppstigningen, för man ska ju inte lita på UV-manometern om man vill dyka säkert.

Bottnet i början var täckt av flera brun-, grön- och rödalger samt olika sorter svampdjur (engelska Sponge) och övergick senare till finkornig sand. Klipporna var täckta av dessa organismer som jag redan beskrev plus några Peacock worm, där de viftade med sina "fångstarmar" och så fort de blev störda gömde de sig blixtsnabbt i sina rör. Plötsligt såg jag en slemmig grön sak ligga på bottnet och efter den en lång och tunn snöre som fortsatte in bland klippspringor. Det var en hona av arten Bonellia viridis, den första för mig då de normalt lever mellan 10 och 100 meters djup.
Senare fick vi syn på en Streaked gurnard (Trygloporus lastoviza) och när den kände sig störd eller hotad bredde den ut sina fenor och blottade den azurblåa färgen. Snygg firre!
En bit senare fick jag syn på min första rocka, en Mediterranean Starred Ray (Raja asterias) och då jag inte visste artnamnet så observerade jag alla slags kännetecken som fanns, det första jag la märke till var de två fenor på stjärten, vilket visade sig att den tillhörde familjen Rajidae.

 

Bonilla viridis (www.marinespecies.org)