Har varit ute och rest ganska mycket under mitt liv och har många minnen.

Kan berätta lite kort om vår Venezuelaresa, som vi gjorde i april 1998. Vi seglade med våra vänners vackra segelbåt, Tryggvason, i det karibiska havet. Havet, öarna och naturen var precis som på vykort, det var rent paradis!
Fast resan ner var inte speciellt kul... Vi flög först ner till Amsterdam och bytte sedan till ett större plan, KLM, och flög till Venezuelas huvudstad, Cancas och därefter ett lokalflyg till Isla de Margarita och där mötte våra vänner upp oss och seglade vidare till andra ställen.

Under resan över Atlanten fick jag rejäl omgång och spydde 28 gånger... Hur jag kunde minnas antalet kan jag inte besvara på, det var riktigt jobbigt! När vi satt på säten mitt på planet, det var nog 3+3+3 sa jag till min mamma "...jag tror jag behöver gå till toan!"
Det var nummer ett och nummer 28 gjorde jag på Cancas flygplats och minns i princip inget från lokalflyget till ön, för jag sov bara.
Var lite utslagen dagen därpå, men blev bra snabbt igen och kunde hoppa i det blå.

Vita sandstränder av korallfragment, palmer som hängde ner, rikt med koraller under ytan och djupblått hav. Vi snorklade mycket och jag minns också att man inte fick ha blänkande föremål på sig, och jag fattade varför...
Såg flera jättelika barracudor, och man säger att de attraheras av blänkande föremål. Deras tänder var sylvassa kunde jag iaktta medan de andades.
Barracudor såg jag också flera gånger i Medelhavet, men då var de mycket mindre och inte lika skräckinjagande som sina kusiner i Karibiska havet.

Denna kväll, då mitt fågelintresse började ta fart ordentligt stod vi på däcket och tittade på flera bruna pelikaner som störtdök från skyn ner i vattnet och håvade in småfiskar. Två år senare stod jag på en pir i Portugal och tittade på atlantiska medelhavstrutar och undrade vad de var för slags art... har alltid varit intresserad av naturen, men när jag var liten så tänkte jag inte mycket mer än hur de ser ut, vad för slags djurgrupp det är. Alla fågelarter blev bara till "anka", "falk", "trast" osv... - men ett par år senare kunde jag alla arter i Västra Palearktis.

Om man tänker tillbaka och faktiskt filosoferar lite så förstår man att man verkligen har varit med om MYCKET! Ibland kanske folk sitter och gnäller att de har tråkigt och att deras liv har varit "händelselöst" - men tänk och dröm tillbaka i tiden.

Det var bara några få av de händelserna jag har i minnet... ibland är det härligt att bara kunna sitta och drömma bort till svunna tider.

Skrivet: 2011-11-23