För några dagar sedan stod jag på knän och pumpade cykeldäcken hemma i trädgården. Bakom oss stod en lykta, vars stolpen var en trädstam vi hittade vid stranden vid Grönskär och målade den i svart och skruvade sedan fast lyktan. Min mamma stod framför mig och tittade på mig. Helt plötsligt pekade hon på lyktstolpen och försiktigt vände jag mig om. Där, på toppen, stod en adult rödhake och brydde sig knappast om oss, som stod 2m ifrån.
Rödhaken satt där länge och tittade bort från oss, som om den fokuserade på någon insekt framför sig. Efter flera sekunder flög den iväg. Det är inte direkt man upplever varje dag!

Troligen samma dag som rödhakemötet var min boxer och jag nere vid grannens brygga för att bada lite. En gräsandhona var där vid bryggan tillsammans med sina tre halvstora dunbollar. Honan var knappast skygg och lät sina ungar leta föda alldeles intill oss - men väste lite ilsket åt min nyfikna boxer, som hade inget ont i sig. När vi väl var i vattnet för att simma ca 50m till närliggande ön simmade ungarna endast 50 cm framför oss. Det var en härlig känsla!

Idag var vi ute och seglade i skärgården tillsammans med vår segelbåt Marion Hood. Med henne har vi seglat i Åland (2001) och ute vid Europas kanaler och Medelhavet samt Svarta havet (2003-2008). Dagens mål var från Långviken på Möja till Hällskär några NM söder om Sandön. En bit norr om Sandön fick vi syn på en havsörn segla i termik precis ovanför oss. En till upptäcktes... och en till! Även en ormvråk lååångt upp, där vråken och en av örnarna faktiskt hamnade ovanför de lägsta molnen! Häftigt!!!

Skrivet: 2011-07-13