Idag blev det en heldag i templens tecken. Det var tänkt att vi skulle ta ett annat område imorgon, men vi var klara med vårt område för dagen redan vid lunchtiden - så vi tog morgondagens område idag på eftermiddag istället. 
 
Igår var vi på Angkor National Museum och lärt oss lite mer om Angkortemplen och vi kunde hitta olika saker vi lärt oss igår. Det var många kvinnostatyn och de borde föreställa olika kungars fruar från olika tidsepoker, eftersom man använde lite olika "kjolar" och smycken under olika era. Många djuravbildningar fanns med, främst på lejon, elefanter, apor och ibland också bl.a. på hästar, hundar och ankor. Statyn på män föreställer ofta de olika gudarna och på kungarna. Statyn på Buddha var det ganska sparsamt med, dels för att Buddha är en stor och respektfull Gud, som inte borde avbildas lite var och hursomhelst. Och dels för att Angkortemplen inte alltid varit buddhistiska religiösa platser, det var hinduiska från början. Namnet "Angkor" fanns redan på den hinduiska eran, men när det blev buddhistiskt så la man till "Wat", som betyder tempel. Angkor Wat är alltså det templet som är mest känt och störst religiösa tempel för buddhister och även populärast bland turisterna. Tror också Angkor Wat är den största religiösa platsen i hela världen. Det var roligt att kunna veta lite mer om sakerna man tittar på när man är på plats bland templen. Sanskrit, det buddhistiska skriftet, kan ses inne i templen på stenväggarna. Troligtvis allt är gjort av sandsten (limestone på engelska), de är lättare att rista och forma än exempelvis granit och gnejs vi har hemma i Sverige. Dock vittras de ganska snabbt sönder om de exploateras för väder och vind.
 
Förutom templen så tittade jag även på fåglar som fanns runtom. Bland annat såg vi några snygga Greater Racket-tailed Drongo, som är en helmörk metallisk svart fågel med lite rufs vid hjässan och med två långa stjärtspröt och två "racket" på spetsen. Även två olika parakiter, Alexandrineparakiter och rödbröstad parakiter. De är rätt skräniga av sig och ibland nästan omöjligt att upptäcka bland löven uppe i trädkronorna, om de inte sitter öppet på någon gren eller flyger.
 
Vad som är lite trist är att det förekommer ganska mycket barn vid in- och utgången vid templen och de försöker sälja saker. De är ju bara barn och de borde gå på skolan och leka istället. Det är kortsiktiga problemlösning för många, då de anser de får in pengar om de säljer saker, men hur skall det se ut på längre sikt...?! På några platser står det skyltat att man inte ska köpa saker från barn, för det leder ofta till tiggeri. Inte bara barn som försöker sälja saker, det gör även de vuxna men de är ofta lite mer stationära och har små affärer. Nästan alla säljer samma saker också och de är rätt tjatiga av sig. Det är bara att tacka nej och fortsätta gå om man inte har avsikt att köpa något. Det är irriterande till slut, men man vänjer sig. Inte köpa något av barn är det man skall göra, trots deras små blick och söta miner. Det är det minsta man kan göra.. Barn är barn och de skall gå på skolan.. Tror inte alla barn här går på skolan tyvärr..
 
Imorgon skall vi hitta på något att göra, det blir i alla fall inte en heldag bland templen. Vill kolla på lite annat också, Kambodja är ju inte bara tempel. ;)
 
Rödbröstade parakiter
 
Både Alexandrineparakiter och rödbröstade parakiter.
 


Stort!
 
Sjungande Greater Racket-tailed Drongo
 
Avbildning av någon kungs fru. Vet inte om de kallar fruarna för drottningar.
 
Oväder på G...
 


Ett av de 20-tal tempel vi besökt
 


Blue Rock-Thrush
 
Kolla japanen prcis till vänster om statyn...
 
Fågelskådaren i engångsponcho...
 
Konservationsteam. De började reparera templen under 1920-talet men sedan blev det några uppehåll pga krig och började sedan igen mot 1990-talet. Fortsätter än idag.
 


Risodlingar
 
Lokalbefolkning
 
Vilken konst!
 
Bantaey Srey-tempel. Gjord av rosa sandsten och byggdes under andra hälft av 900-talet. De andra tempel i Angkor-området är ofta "kungliga byggnader", men inte det här. Ofta så byggs tempel för att "hylla" någon kung.
 

Trollslända
 
Trollslända
 


Man tager vad man haver..
 


Sovande tempelkatt
 
Traktor
 
Makaka

Kommentera

Publiceras ej