Motorcykeln hyrdes även idag och efter frukosten och besöket till dykcentret åkte vi norrut. Cirka en timmes färd norrut finns en stor grotta, Phra Kayang, som är känd hos befolkningen och för fladdermöss. Många brukar besöka grottan vid det kinesiska nyåret, som infaller i januari/ februari. Inne i grottan finns en buddhiststatyn, som verkade vara gjord av kalksten.
 
När vi kom dit gick vi mot ingången, som var en ganska liten öppning. Man skulle kunna tro att grottan är simpel... Men icke! Den delar på sig till sex andra mindre grottor. Det fanns en "promenadstig" av betong som vi kunde gå på. Men det var inte bara att gå på med långa steg, för den var hal av all fukt och fladdermusavföring! Vi halkade nästan ett par gånger men lyckades undvika att röra marken. En bit in i grottan blickade vi upp mot en springa och såg måååånga fladdermöss flyga omkring och de lät rätt mycket. Häftigt att få se dom inne i grottan, vilket man annars bara ser på teven eller hör talas om. Fladdermöss brukade vi tidigare alltid bara se flygande ute i det fria, mest under skymningen - men tex på Azorerna så såg jag (Filippa) dagflygande fladdermöss. De vi såg här idag var ganska stora också, de är fortfarande fladdermöss och inte tex flygande hundar eller -rävar.
 
Därefter vände vi och åkte tillbaka mot Ranong. På vägen stannade vi vid ett vattenfall och när vi kom dit såg vi på skylten att det är avgiftsbelagt om man vill promenera omkring och bada. För thailänningar kostar det 20 baht för en vuxen (5kr). För en utlänning 100 baht (25kr)... Rättvist. Vi nöjde oss med att titta på vattenfallen från parkeringsplatsen innan vi fortsatte åka igen.
 
Precis norr om Ranong svängde vi sv och åkte mot "The Great Andaman Pier", vilket egentligen (vad vi tror/sett) bara var en stor inlopp till Ranong och flodmynning. Vacker utsikt var det och på andra sidan sundet ligger Burma/ Myanmar. Det verkar som att landet föredrar att kalla landet för Myanmar.
Flera Brahmity Kite seglade omkring och några hägrar stod blickstilla med utsträckta halsar på stränderna. Många svalor/tornseglare flög omkring och himlen var tung av all moln. Några stora regnmoln var lite hotfulla lite varstans. Vi hade dock tur med vädret, det kom ett par små skurar idag, som var kortvarigt och inte så intensivt. Framåt kvällen, efter när vi lämnat tillbaka motorcykeln öppnade himlen sig rejält. 
 
Som tur så lyckades vi komma tillbaka till hotellet utan att behöva tanka igen. Tanken började bli rätt tom mot slutet av färden och det var lite nervöst om det skulle räcka hela vägen "hem". Vi tankade bara en gång, och det igår. Det räckte rätt långt. 
En liter bensin här kostar ca 23 baht (ca 5-6kr). Mot 14,5 kr/liter hemma... Det är både på gott och ont med så höga bensinpriser vi har. Bensinkarteller har vi också, vilket egentligen är olagligt, men verkar som att ingen myndighet bryr sig om och det är svårt att bevisa sånt...
 
Så, imorgon är det dags att börja dyka igen. De på dykcentret The Smiling Seahorse hämtar oss efter lunchen för färd mot dykbåten, det väntar några dagars liveaboard nu. Vi skall dyka i södra Burmas skärgård, men innan vi kan börja dyka skall vi in till Burmas immigrationsmyndighet och fixa visum och tillstånd. Det gör vi tillsammans med de andra på båten. Vi antar det inte finns wifi ombord på dykbåten och mobiltäckningen lär vara på noll då också. 
 
Dyka igen! Wihooo!
 
Mobilen är för långsam och fladdermössen för snabba. Kring hålet flög massvis med fladdermöss omkring. 
 
Vackra former är det inne i grottan
 
Vänstertrafik...
 
Utsikt. Burma på andra sidan sundet bortom i bilden.
 
En stor vårtbitare var vår rumskompis en stor bit av kvällen. Men på andra sidan fönstret. 
 


1 kommentarer

Winninge

12 Nov 2015 20:30

Wao och ojojoj, vad ni får uppleva mycket. ..!.

Kommentera

Publiceras ej