Idag tog vi lite längre morgon än de senaste dagarna och passade även på och tvättade lite kläder. Därefter åkte vi med tuk-tuk till en "Silk Farm", där man utvinner silkes från silkeslarverna och vävar sedan till sidentyg. 
 
En man med lite krasslig engelska guidade oss plus två andra genom "fabriken" och berättade hur processen från ägg till tyg gick till. Det var fascinerande att se processen och de färgar trådarna med enbart naturprodukter. Olika kryddor och växter, men även rostiga spikar duger som färggivande saker.
 
För att en larv ska bli till så behövs ju två föräldrar och en av dom lägger ägg, de små vita och gråa prickarna på pappret. De vuxna individerna ses också.
 
Tvåveckors gamla larver som mumsar i blad vars växtnamnet vi glömt. Växterna odlar de själv utanför.
 
Efter att ha ätit upp sig och spunnit trådar så förpuppas de sig inne i kokongerna. En larv per puppa.
 
De lägger pupporna i samma låda. Om de inte vill ha kvar den gula färgen, så...
 
...läggs de ute i solen, som bleknar färgen till vit istället.
 
Solblekta puppor
 
- och där slutar det roliga för larverna... Pupporna kokas för att trådarna skulle bli mer lätthanterliga och mindre klibbiga och kvinnan på bilden använder en typ av maskin som spinner trådarna till ca 50 tråd per "garn". Trådarna är mycket tunna, ungefär som fina spindeltråd (svävar nästan omkring i luften) innan de spinnats och efteråt är de lite mer som sytråd, men fortfarande mycket tunna.
 


Trådarna spinns till lite grövre tråd/fin garn
 
Olika naturliga färgämnen
 
Rengör garnen från dåliga trådar, dvs de som är ojämna tjocka etc
 
Maler färgämnet (verkar vara någon slags krydda), som därefter kokas i några timmar tillsammans med trådarna som ska färgas
 
Färdigfärgade
 
Vävning
 

De är duktiga och vana vävare, som hanterar med väldigt tunna tråd och vävar vackra mönster. De kan väva cirka 0,5m per dag per person, så det är bara att räkna ut hur lång tid det tar att väva till en stor tygrulle, tillräcklig till en sjal...
 
Trådarna. De är färdigfärgade och kan ha olika mönster, som fixades i förväg med en slags mall, som fixades med plastslingor, som de spände upp och knöt in olika färger, med tyget undertill. Sedan färgades de.
Därefter vävas de färdigfärgade trådarna in när tyget skall vävas och det är fortfarande ett stort frågetecken hur kvinnorna på plats kan väva in mönstren precis rätt så att de inte blir sneda eller tokiga.
 
Färdigvävd bit
 
 Kambodjas veckodagsfärger
 
Olika mönsterstil från olika område i Kambodja
 
Kambodjas bröllopsdräkter. Används fortfarande än idag, men många hyr dom istället för att köpa. 
 
--------------
 
Efter Silk Farm åkte vi senväg mot Angkor Wat-området och åt lite lunch och jag beställde en curryrätt inuti en ung avskalad kokosnöt. Unga kokosnötter är ganska stora och ljusgröna till färgen, inte samma som de som ses i affärerna hemma i Sverige. Vi antar de kan vara "mogna" kokosnötter, som är mer håriga, har mer fruktkött och lite mer kokossmak också.


Framåt kvällen var vi vid Angkor Wat vid solnedgången och tittade lite på utansidan. Därefter åkte vi till en lokal nattmarknad, dit de lokala människorna åker själv till. Det var en lång gata full med små affärer och absolut majoritet av dem sålde t-shirt, t-shirt och återigen t-shirt... Ibland även skor och ryggsäckar.. Det fanns även lokal mat på plats, som sålde frukter och grillmat. Det mesta av de grillade sakerna var kycklingar och fiskar, som har en stor bamburör rakt ocanpå på båda sidorna och som bändes mot spetsen. En stabil grillpinne med annat ord. Men såg även grillade vaktlar, små ormar, gräshoppor, stora skalbaggar (örk) och vita larver med michelinringar (uurk!!)... Det var kul att ha varit där och tittat men tackar bestämt nej till att prova insekter... Det var även en massa folk, motorcyklar och bilar på plats att vi fick gå en ock en på rad och ganska sakta.. 
 
Imorgon är det dags att lämna Kambodja för den här gången. Det har varit en fin tid i landet och vi är nöjda med det vi gjort!! Fina tempel och fågelmarker, som absolut är värt ett besök hit till landet! Vi ska imorgon till Ranong, på den vänstra thailändska kusten men först mellanlanda i Bangkok.

1 kommentarer

Helena

19 Nov 2015 07:49

Åhh, så tunna trådarna. Nu förstår jag varför de oftast vill ha barnarbete, vilket jag hoppas att det har minskat.

Svar: Instämmer!
vadarsvalan.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej