Andra heldag här vid Tonsai/ Railey Beach. Många är här för att klättra på de branta och höga klipporna. Andra är här för bad och relax. Inga parasoller och solstolar finns det här vid stränderna, vilket vi tycker är skönt. Igår begav vi oss åt en lagun som finns mitt bland klipporna och för att komma dit måste man klättra. Och det är ingen simpel klättring kan jag säga, för jag fick träningsvärk redan direkt efteråt! ;) 
Speciellt den sista delen till lagunen var tuff, ibland var det riktigt brant och man måste ta det lugnt och använda rep som fanns på plats och välja rätt fot- och handräcke. Lagunens vattenstånd var ganska låg och den antas ändra höjd beroende på tidvatten utanför. Då vi var där var det lågvatten men sjöbottnen var lerig så det blev inget bad. Vi svettades som vattenkokare och luften var fuktig. Vid strandkanten vid lagunen har många skapat små lerfigurer och placerat dom på klipphyllorna. Vi bidrog till med en badanka av lera och placerade den tillsammans med alla andra.
När vi sedan klättrat halvvägs tillbaka tog vi en avsats till utsiktspunkten, där man kunde se över hela Tonsai- och Railey beachområdet. Det finns Railey West (mest populär) och Railey East (bara mangroveträd och lite dyig strand. Mangrove är bra "första hjälpen-skydd" vid tsunami. Området drabbades ju av tsunami år 2004 och alla hus verkar inte vara äldre än 11 år.
Väl tillbaka till promenadstigen efter att ha klättrat klart var det raka vägen till badstranden för att bada och tvätta oss rena. Det var lerigt där vi klättrade och nästan allt på oss (och på alla andra som också var där) var brunrött...
Mötte även en grupp krabbätande makakor och ungarna var roliga och hanterbara, men en stor vuxen hanne var inte lika skojsig. Den försökte ta saker ifrån personerna som gick förbi. En liten unge blev kompis med Daniel och utforskade honom lite, med att bland annat dra försiktigt i hans ögonfransar. ;)
 
Idag blev det två dyk vid Phi Phi tillsammans med Railay Dive Center. Dykledaren som vi dök med var trevlig men nivån var liiite lägre än vad vi är vana vid.
Två fina dyk var det, men inte som burmesiska dyk häromveckan. Inte lika mycket koraller och tsunamikatastrofen 2004 ställde förmodligen till det. Många fiskar var det, men fortfarande inte lika många som i Burma. Fler dykare och dykbåtar var det också. Vi såg bland annat en Bluespotted ribbontail stingray, tioarmade bläckfiskar, Squid, några olika arter av anemonefiskar, muränor, nakensnäcka, en Comet longtail, en  liten Slended Sharksuckers (den brukar "suga" fast sig på hajar och rockor) på en papegojfisk med fler. Nu är det nog färdigdykt för den här gången. Det finns dyk vid lokala öar men de är inte lika upphetsande som dyken idag, så det är bra att avsluta på "topp" istället för att avsluta dyken vid något dåligt ställe och inte vara nöjd. Två heldagar till har vi här och vi har inte än bestämt oss vad vi ska göra. ;)
 
Comet longtail, huvudet pekar neråt till vänster, med fejköga på ryggsidan.
 
Nakensnäcka
 
Muräna
 
Bearded Scorpionfish
 
"Harlequinfish", egentligen unge av en Sweetlips. Den imiterar en slags giftig plattmask med sina färger och rullande men nästan stillastående "dansrörelser".
 
Gott om Snappers
 
Bluespotted ribbontail stingray
 
En ny art av anemonefisk för oss, givetvis föll namnet bort just nu...
 
Tioarmade bläckfiskar, där den dominanta hanen i mitten paxade en hona (under hanen till vänster). En annan rival (till höger) försökte utmana den dominanta lite, eller försökte till och med låtsas att den var en annan hona för att kunna knycka honan...
 
Drakfisk, rakt framifrån
 
Fem drakfiskar och en Butterflyfish gömmer sig i en "svampdjur-skorsten"

1 kommentarer

Winninge

21 Nov 2015 19:12

Ja, svettas man som en vattenkokare, då e d hett. Fantastiska bilder ni skickar, d e svårt att fatta att d e verkligt.

Kommentera

Publiceras ej