Vi är här på ön Cat Ba vid kusten nu. Tror havet utanför är det Sydkinesiska havet och Kina ligger inte väldigt långt bort härifrån. 
Resan hit tog cirka fem - sex timmar i okej komfort. Blev upplockade av en taxi tillsammans med en tysk kille som också ska till samma ö som vi. Han hade sin tjej och två andra kompisar vid busshållplatsen. Där hoppade vi alla in i en buss som åkte österut till Hai Phong och där bytte vi buss igen. Den sista biten fram till "färjeterminalen" gick igenom ett enormt område med massvis av containrar, stora lyftkranar som används till att bygga stora fartyg med, flera fabriker och många lastbilar. Många av dem är av amerikansk modell, dvs med lång motorhuven jämfört med europeisk modell, som är plattnosad.
Området var också torrt och dammigt så att trädbladen var gråa av all sandstoft. Sedan övergick det till floddelta med låga öar och långa sandlinjer. Vattnet var väldigt brunt och grumligt av all sand, smuts och omrörning i vattnet. Några glador seglade omkring och en och annan Little heron vadade omkring vid vattenbrynet. Vid ett ställe såg jag några stycken fågelnät nära vattnet, samma typ som man brukar använda vid fågelringmärkning... Det var inte någon mysig syn... :(
Lite varstans var det också någon typ av "vattenbruk"/agrikultur, där folk odlar fisk, musslor eller tiger-/jätteräkor. Den senare sker ofta i skyddade område och i stora pooler med vattenomrörning. Enligt många studier som gjorts/görs på jätteräkodling så använder bönderna mycket antibiotika och annat läkemedel. Om färre räkor dukar undan vid sjukdomsutbrott så ökar avkastningen och det är ogynnsamt för miljön - och för oss människor om användningen av antibiotikan konsumeras för mycket och i "förebyggande syfte". Ökningen av resistenta bakterier är ett exempel och det sker också med bland annat uppfödningen av köttdjur. Och skövlingen av mangroveträd är ett annat problem. Det kan vara en orsak till det grumliga vattnet, då det inte finns tillräckligt mycket med mangroveträd som kan binda samman sand vid kustlinjerna. De spolas då lättare ut och kan bland annat leda till erosion, minskad skydd vid till exempel tsunami och förlorad habitat för många kustlevande fiskyngel som har mangroveskog som barnkammare. Samtidigt skall man också tänka på hur människorna här ska kunna försörja sig, men det börjar bli med känt med "King Mangrove" (om jag minns rätt så kallas det så), där man har kvar mangroveskog i utkanten och kanske även mellan räkodlingarna, eftersom de kan ge bättre skydd mot naturkatastrofer och vädermakterna. Det börjar också dyka upp ekologiska tigerräkor i marknaden i västvärlden och då är det bättre att köpa dom istället för "oekologiska" tigerräkor. 
 
Nog om räkor för den här gången.
 
När vi kom fram till "färjeterminalen", som egentligen bara är en vändplats med en brygga och några "speedboats". Vi alla hoppade ombord på en 10-15m lång speedboat, säg cirka 50-60 personer och 6 vespor... På Cat Ba blev det en buss till och åkte bland annat genom nationalparken som finns här. Installerade sedan oss på hotellet och tog det lugnt resten av kvällen. Imorgon ska vi försöka få till en paddlingstur med kajaker bland de vackra öar här utanför.
 
Stora lyftkranar till båtbygge syns i bakgrunden 
 
Ganska fullt på bussen, de som inte fick plats fick en pall att sitta på på mittgången... ;)
 


Räkodlingar i bakgrunden
 
Nationalparken
 
Vietnameserna kan frakta nästan allt på sina motorcyklar...