Idag blev det två morgondyk med gänget på två olika ställen. Det första stället var vid ett korallrev som bjöd på bland annat Electrical Fireclam (musslan är inte elektrisk som namnet antyder, utan det är två vita streck vid öppningen som flimrar djupt inne i en spricka i en grotta). Även en hjord knivfiskar (Coral shrimpfish) som simmar med huvudet neråt, en pygmésjöhäst, anemonefiskar ("clownfiskar") mfl. Anemonefiskar är mycket väl måna om sina revir och de är inte rädda att simma emot oss och försöker bua ut oss. 

Det andra dyket var ett "muck-dive" med mörkt sand utan koraller. En massa små djur hittades överallt. Nakensnäckor, "horn-kofisk", ballongfiskar (de med taggar som kan resa upp om de är trängda/arga), små genomsikliga räkor, ormsjöstjärnor mfl mfl..

The Night War - Episode II
Det blev ett nattdyk även idag, vid ön Pulau Serena mitt i Lembehsundet. Det var många små båtar ute med starka lyktor som fiskade efter squid. Det var en annan dykbåt på plats där vi dök. Det blev rakt ner till ca 10-15m från båten och ganska meddetsamma började spännande djur hittas. Några tioarmade bläckfiskar (cuttlefishes), kokosbläckfisk (de använder snäck/kokosskal till att stänga in sig i), squids, några pyttesmå frogfishes, nakensnäckor, räkor, leaf-fishes (de ser ut som vissna blad), gjost pipe-fish (de simmar ofta med huvudet neråt och liknar antagligen vissna blad eller koraller), seamoth (såg ut som en blandning mellan pipefish och flying gurnard) mfl. Även en massa fiskar som påminner om ansjovis, som blev helknäppa av ljuset från våra dyklampor. De simmade in i andra fiskar, på botten och in på oss. Några gånger fastnade någon fisk bakom regulatorn och bakom viktbältet på oss.. Även en massa sedimentlevande ryggradslösa djur som simmar fritt i vattnet och dras åt ljuset. Vissa såg helknasiga ut..

Squid

Blue-spotted stingray

Konstiga sedimentlevande ryggradslösa djur, den långsmala och även alla de ljusa prickarna i vattnet.

Kokosbläckfisk med två snäckskal

Sea moth

Kommentera

Publiceras ej