De senaste dagarnas dyk har varit bra och blandade. Dagligen har det varit strömdyk, av varierande grad. Igår morse vaknade vi extra tidigt, kl 04:30 för att klockan 05:30 hoppa ner i plurret vid norra Bunaken. Morgondyk, då havet börjar vakna för dagen och chans till eventuella hajar. Det första dyket var ett väggdyk och även strömt. Ett par havssköldpaddor mot slutet. Det andra dyket bjöd på en vitfenad revhaj och en örnrocka (Eagle ray), vackra djur!! Hajen simmade ca 20m bort men dess vita ryggfenaspets sågs mycket väl och örnrockan sågs simma ovanför bottnen på ungefär samma avstånd. Örnrockan är en mer pelagisk ("havs/öppet vatten") art jämfört med tex Blue-spotted stingray, som simmar på bottnen och ibland gömmer sig i den. Några havssköldpaddor till också. Framåt eftermiddagen lånade jag en snorkel och simmade vid revet här utanför och såg två fina havssköldpaddor, några näbbgäddor och flera julgranar, egentligen en typ av havsborstmask som har två "granar" stickande upp från korallen. När den blir störd drar den ner granarna blixtsnabbt. Färggranna är de också, alla har lite olika färger. Vissa var helrosa, andra orange med svarta toppar, grönvita randiga, gröna med röda toppar etc...
Framåt kvällen blev det ett nattdyk, som bjöd på en Blue-spotted stingray, två stora sponge-crabs (de är stora krabbor som har svampdjur som skydd/prydnad på ryggen), en massa mareld och sovande fiskar instickande inuti korallerna.
 
Två dyk blev det idag, det första vid grannön Siladan. Såg inget speciellt då sikten var lite sisådär och det var riktigt strömt och åt olika håll. Ibland nedåtgående så att man får fylla på luft i vingen och samtidigt försöka simma uppåt. Det var inte så våldsamt som det kanske kan låta, men inget avslappnade dyk dock.
Det andra dyket var bättre, rätt mycket ström men mer förutsägbar. Flera havssköldpaddor, några på riktigt nära håll, på klappavstånd, men ville inte röra dom. De är ju vilda djur. Ett par humrar/lobsters också, med långa vita antenner.
 
Ja, det är nu färdigdykt i Indonesien för den här gången. Fina dyk blev det också!
 
Filippa... Riktigt strömt var det, så det var bara att åka på.
 
Filippa. Skjuter upp SMB, en ytmarkeringsboj som kan signalera för andra att det är dykare på väg upp.
 
Iksan signalerar 'havssköldpadda'.
 
Vilande sköldpadda
 
Den kliade sig på ryggen, okej, kanske inte kliade, utan skrapade bort påväxt.
 
- Tjo!
 
På väg upp till ytan för att andas.
 
Humphead Wrasse/ Napoleonfisk. Ung individ, så någon bula på huvudet har inte hunnit bildas än.
 
Painted Spiny Lobster (Panulirus versicolor)

Kommentera

Publiceras ej