Ytterligare två dagar med fina dyk blev det. Igår kväll när vi gjorde nattdyket passerade jag 200 dyk-stolpe. Det var ett ballt nattdyk vid 'Nudi Falls', där det var ganska lugnt i början men sedan poppade det upp flera fina och spännande djur. En fin juvenil Shaded batfish (Platax pinnatus), som är helsvart med lite grå strimma på kroppen och kantas av orange linje. Syftet är att härma en slags giftig plattmask, så att fisken lämnas ifred av predatorerna. Ett par fina dragonet (brunkamouflererad kropp men med stora utåtstickande fenor och några av dem är starkt färgade i djupblått. Två stora flying gurnards också, med nästan konformade kropp och två gigantiska sidofenor som nästan bildar solfjäder. Flera färggranna nakensnäckor och en djupblå plattmask som simmade graciöst ovanför korallerna men slutade simma när vi lyste lampan på den så att den sakta bottnar och fortsätter att krypa. Knivfiskar, som har rakbladvassa kroppar och simmar med huvudet neråt, höll sig vid en algbuske ovanför oss och när vi lyste på den började några falla neråt likt fallna löv.. Några rakt ner medan vissa i spiral... Det är bara deras försvarsstrategi från att bli upptäcka av rovdjur. 
 
Plattmask
 

Shaded batfish
 

Nakensnäckor
 
Dyken idag blev bara två för att vi ville vila lite och upptäcka lite i närområdet. Det första dyket gjordes med nitrox (syreberikad luft, som bla ger oss längre bottentid på lite djupare djup). Vi dök på ett japanskt fraktfartyg från slutet på andra världskriget. Vraket ligger mitt i Lembehsundet och brukar normalt vara bojad på ytan. Men inte idag.. Något stort fartyg har säkert slitit bort bojen när det åkte förbi. Trots allt så lyckades dykguiderna pricka in exakt och en av dom hoppade i för att kolla om vraket låg därnere - och det gjorde det! Mawali heter vraket och propellern ligger på ca 16m djup och bottnen på 30m. Vi kollade in lastutrymmet och propellern först innan vi fortsatte längs styrbords sida. Vraket har 90 graders slagsida och var ganska välpåväxt av koraller och svampdjur. En stor tioarmad bläckfisk, några nakensnäckor och flera stora fiskar (bland annat batfishes, snappers etc)... 
 
Snappers
 
Jag - Filippa
 

Vrakets roder, batfishes och guiden Ryan

Efter en timmes ytintervall med lite macka och minibanan dök vi därefter vid Nudi Falls igen, den här gången i dagsljus. Det var återigen ballt dyk, som bland annat bjöd på många fina nakensnäckor (varav platsnamnet...), en stor mantisräka (den största av de tre vi sett här), en flamboyant cuttlefish, triggerfishes, anemonefiskar etc etc.. När Daniel skulle filma en flamboyant cuttlefish upptäckte jag att han hade en gratisåkare på hans ena armbåge. Jag skrattade så att vattnet kom in i masken.. En Bushy Feather Star (en typ av sjöstjärna som har många buskiga armar likt en buske) lyckades få grepp i honom på något sätt, troligen nuddade kamerasnören den och sen promenerade sjöstjärnan uppåt. Dykguiden Ryan tog bort den sen. ;)
 
Dykguiderna och fiskare i bakgrunden 
 

En del av fångsten
 

Daniel med sin nya kompis
 
Ryan kom till undansättning.. ;)
 
Intill dykbåten höll några fiskare på att håva upp långsmala silverfärgade fiskar som de fångat med not. Dykguiderna fick ta med hem en hink full med dessa fiskar, som vi sedan också fick smaka på vid lunchen. Kocken har friterat dom och det smakade bra.
 
Framåt eftermiddagen, innan solen gick ner gick vi uppför stigen för att utforska lite närområdet. Såg träd med mangosteen-frukter, där det är gulaktig fruktkött inuti och smakade ganska gott och inte väldigt sött (smakade på det igår till lunchen). Även flera kokospalmer med kokosnöt och även flera bambu, med armtjocka rör. Såg också en ganska liten och nätt rovfågel, typ sparvhök med mörkbrun ovansida och beige undersida + "byxor". Såg den kort bakifrån då den satt på palmbladet. Även två helbruna fåglar, stare storlek större. 
Vi gick på en brant stig i djungeln en bit innan vi vände för att inte behöva promenera neråt i beckmörker. Det mörknar snabbt här och på dagen står solen nästan rakt upp i zenit. Vi är bara 1,5 grad norr om ekvatorn. 

1 kommentarer

Winninge

12 Oct 2015 20:06

Vi funderar på vilka vattendjur som är finast, de med fenor eller de med armar och ben med fötter????

Svar: Alla! ;)
Alla är fina på sitt sätt. Vissa har trista färger, men istället coola former och imitationer. Såg bla små spindelkrabbor som är pinnsmala, hårig och grönbrun. Inte färggranna men vackra på deras sätt! :)
vadarsvalan.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej