I skrivande stund är klockan 17:50 lokal tid (+6h jmf med Sverige) och skymningen håller på att övergå från ljus orange/ rosa till diffusa pastellfärger i blå, rosa och orange med grå ton. Havet är stilla och vinden ganska tung av fukt och värme. Några båtar ligger för ankar i den halvmåneformade viken. Solen har gått ner för dagen här i västra Stilla havs region. När den går upp igen imorgon så är vi på väg till vår nästa destination, då vi har avverkat vår fina tid i Indonesien. Planet från Manado kommer mellanlanda i Jakarta och slutligen i Singapore. Det blir tre nätter i landet för oss innan vi fortsätter vidare.Vi har knutit fina kontakt med flera här, främst med vår dykguiden Iksan. Han började dyka när han var 12 och idag är han 19. Frågade honom idag hur det såg ut för honom med skolan, han berättade att han började skola som femåring i Manado. Som tioåring började han på dykskolan, för att sedan som tolvåring ta dykcertifikat och samtidigt utbildas till dykguide. Det är den indonesiska myndigheten som ligger bakom med sponsorer, eftersom turismen/dykning är en del av inkomstkälla för landet. Dykskolan är dock inte den bästa och dyraste som man kan hitta av ekonomiska skäl. Det betyder inte att ungdomarna som kommit ut därifrån vid sjutton årsålder inte är dåliga, snarare tvärtom. De är duktiga, kan leda andra dykare, mästare på att hitta djur (framförallt de små och osynliga...) mfl. Ryan, som vi hade i Lembeh och Iksan är kompisar och gick på samma skola sa Iksan. Han berättade också att han har en bit över 600 dyk, vi två har en bit över 200 resp. 300...

Det är lite blandade känslor att åka härifrån, det har varit en fin tid här. Okej, de dagarna jag hade ont i öronen var inte jättekul, men gjorde annat istället och hade det bra ändå!
Vi har hunnit med runt 25-30 dyk här i Indonesien och nu blir det lite uppehåll med dykning i ett tag. Inåt land skall vi.

Kommentera

Publiceras ej