Vintertid i Sverige infall tydligen inatt, men det tänkte vi inte på... Nu är det sju timmars tidsskillnad.
 
Här i Taman Negara Nationalpark mitt i Malaysia är vi nu och ska åka tillbaka till Kuala Lumpur imorgon bitti. Det har varit fina dagar här i världens äldsta regnskog. Skogen uppskattas vara cirka 130 miljoner år gammal. Respekt! Området är rätt stort och hyser många arter, även rödlistade. I Taman Negara NP uppskattas det finnas lite färre än 200 tigrar och 1000+ indiska elefanter. I hela Malaysia finns omkring 250 tigrar och de forceras främst till två område (varav ett här) med en smal korridor emellan. De är skygga djur så det är svårt att få syn på dom.
 
Det har varit lite svårt att hitta all svar på våra frågor om Taman Negara innan, så vi tänker nämna här hur vi fixade olika saker, i så fall någon av er läsare kanske ska hit någon gång framöver.
 
I Kuala Lumpur finns ett kontor, på Hotel Mandarin Pacific och dit gick vi samma dag vi kom till KL. De fixar transport och eventuella aktivitetspaket (NKS Hotel & Transport, www.taman-negara-nks.com) Vi bestämde oss för att bara köpa transport tor KL til att börja med. Det kostar runt 130 RM per person (ca 260kr) för busstransport till bryggan vid 'Tembeling Jetty'. De på kontoret sa att det kommer en bil och hämtar oss kl 8 på morgonen den 24:e. "Bilen" visade sig vara en buss och den stannade sedan vid Mandarin Pacific-hotellet och plockade upp en hjord med japaner. Därefter åkte vi mot Jerantut, som tog ca 4 timmar. Vi kom till ett annat kontor, vid Sri Emas Travellers Inn. Där fixade vi kameralicens (10kr per kamera) och parkentretillstånd (2kr per person). Där blev vi kvar i lite mer än 1h innan bussen tog med oss till bryggan. Där väntade två långsmala båtar på oss alla för vidare transport till parkens huvudkvarter vid Kuala Tahan, som tog ca 2h. Det var en fin båttur längs floden Trenggan men mot slutet fick vi lite träsmak i baken. Det började även ösregna - och det riktigt ordentligt! Tror det var vårt värsta regn vi upplevt, strax innan sjönk temperaturen och det dröjde inte länge innan de små dropparna blev stora och många. 
 
Längs floden såg vi flera fina fågelarter, ska bara kolla i boken först innan jag nämner vilka arter det rör sig om. 
 
Väl framme vid Kuala Tahan klev vi iland vid NKS' flotte, vid 'WAN cafe'. Där väntade vi ut det värsta regnet en liten stund innan vi knatade vidare till fots till den lokala byn och letade efter boende. Det var lågsäsong här nu, så det var inte svårt att hitta ledigt rum. Vi gick först till Rainbow Guest Hotel och frågade en kvinna om ledigt rum. Hon frågade om vi ville bo där vi pekade på och erbjöd oss först 90 RM, minskade sedan självmant till 80 för att sedan säga 70 RM (140kr) för två personer med AC, WC och varmvattendusch. Det är bra pris tycker vi. Rummet är trevligt, väggarna i lila, golvet i rostrött och dörrarna i orange... Haha! Husen här är färggranna och det i ganska starka färger. Rosa, blåa, turkosa, lila etc..
 
Mat åt vi på de flytande flottarna vid floden och en måltid kostar cirka 40kr för en person med dryck. 
 
Vi gick sedan till turistinformation-center, i det ljusgröna runda huset för att kolla hur vi kan göra för att boka en natt i ett gömsle. De hade ett paketpris på en 'Real Inner-Djungle trekk", två dagar och ett natt med en guide, vandring, mat/dryck, sovsäck/liggunderlägg och båtresa för ca 230 RM/person men då ska man vara minst fyra personer. På nästan alla av deras paketerbjudande så är det minimum fyra personer. Det är nu lågsäsong så det är inte världens lättaste att hitta folk... Det blev inget sånt men vi fixade det på egen hand istället. Vi åkte över floden med en båt (1 RM/person) och knatade till ett annat informationscenter och bokade en natt för oss på gömslet Bumbun Kumbang för 5 RM/person/natt (10kr). Det är 12 km vandring dit från Kuala Tahan i medelsvår terräng och i riktigt fuktigt värme. Vi valde att göra det trevligare för oss istället utan att tömma oss på energi så vi beställde båt för transport dit och bli hämtade nästa dag klockan 11 för cirka 230 RM för oss båda. Det är 2 km vandring från båtplatsen till gömslet efter båttransporten. Och det tar ca 1:15-1:30h att gå enkelväg och skyltningen är inte världens bästa, vi råkade gå lite fel en gång och kom tillbaka till samma skylt och var lite förvånade men gick sedan rätt. Vi svettades som flodhästar och svetten avdunstades inte så vi var genomblöta när vi kom fram. Och jag har inte än nämnt blodiglar, va?
Det finns blodiglar här, som lever på land och sitter på något blad och väntar på att någon skulle passera. Jag fick 2 igår och 3 idag på mig...
 
Nu scrollar jag tillbaka, innan vi tog båt uppströms och gick till Bumbun Kubang så gick vi till Canopy walkway, som är några långa hängbroar bland träden på ca 40m höjd. Kostade ca 5 RM per person och det var spännande men lite hisande ibland. Man gick en och en med bra avstånd emellan och det gällde att ha fokus på hur man går och inte bli rädd för höjden. På sprången finns nät som når upp till ca naveln, så vid ev felsteg så är man fortfarande kvar däruppe. Mellan broarna passerar man några träd med plattform högt upp och där sitter 'ordningsvakter' och meddelar när man kan gå vidare. ;)
 
Vid halv fyra-tiden, efter när vi har duschat oss rena efter Canopy walkway-turen och sovit lite, handlat lite mat och hyrt liggunderlägg tog vi båt uppströms. Det är imponerande hur båtföraren vet precis hur han skall styra förbi alla osynliga stenar. Ibland är det lite forsande också men det var bara att styra rakt igenom eller sicksacka förbi. 
Därefter gick vi ca 2h till gömslet, efter att ha gått lite fel en gång. Det var ett annat amerikanskt/tyskt par som också bor i gömslet och de berättade att de sett schabraktapirer natten innan och att det fanns DUSCH på plats också!! Kvinnan visade oss en vattenslang med fritt flödande sötvatten, lycka!! Vi hade räknat med att få tvätta oss med flaskvatten och handduk, men istället kunde vi klä av oss under gömslet och bara stå där och duscha oss rent. Det var nog min bästa dusch hittills på något sätt. Att vara genomblöt av svett, varm, smutsig och lite blodig av igelbett - och stå mitt i världens äldsta regnskog och duscha sig ren. Det är lyxigt!! ...men såklart skulle ännu en till igen upptäcka mig igen! Iglar dras till fukt och jag märkte inget först men såg sedan en långsmal sak klättra uppför min vänstra fot men det var bara att knäppa iväg den, då den inte bitit sig fast än. 
 
När det började skymma satt vi alla fyra på bänken och tittade ut på den lilla vattenpölen och jag upptäckte något röra sig i skogskanten och kunde bara uppfatta stora vita ben och svart kropp. Det visade sig vara en Garu, en 'Indian Bison', som är släkt med bland annat buffel. Den var skygg och försvann ganska fort. En kort stund efteråt kom två schabraktapirer gående till vattenpölen och kunde ses av och till under resten av kvällen. Det mörknade snabbt och åskade även lite. Det lyste lite varstans också bland vegetationen och även under taket i gömslet, det var eldflugor. De lyste rätt starkt också! Även ett par ödlor och fladdermöss. När vi var ute för att borsta tänderna såg vi några stora nattflyn/spinnare, bland annat en Tropical Swallow-Tail Moth, riktigt stor och vacker spinnare!
 
Det fanns även en råtta och en mus i gämslet, så vi hände upp alla våra mat på en snöre. Ändå hörde Danel råttan prassla på påsen men den amerikanska mannen, som var van med amerikanska björnar på sina campingturer, fixade ett hinder på snören med PET-flaskan. 
 
Daniel fick en påhälsning inatt av en mus eller råtta, som sniffade på hans kind när han låg och sov. När han upptäckte det viftade han bort den och hörde hur den sprang iväg. Sömnlös låg han resten av småtimmarna efteråt... ;)
 
Tillbakavandringen gick lättare idag men fortfarande lika svettigt! En igel lyckades kräla uppför mitt ben under mina långbyxor och bet sig fast vid knät, upptäckte inte det förrän vi kom fram till båtplatsen och att jag skulle byta om till shorts. Blodet ville inte koagulera på en bra stund. Iglar är mycket bättre än myggor på något sätt, för de smittar inte oss med farliga sjukdomar.
 
Framåt eftermiddagen tog vi en geocache här i närheten ock tog även ut en travelbug, som vill vidare till en annan cache. Travelbuggen som jag lämnade av i Singapore tidigare är nu i Irland, hos en annan geocachare. ;)
 
Bilder fotade från kameradisplayen:
 
Tembeling Jetty
 

Strandade japaner..
 
Ösregn! Välkommen till regnskogen...
 

Ankomst, lite blöta är vi alla..
 
Här är vi
 
Canopy walkway
 


 

Paradisträdorm (mamma: PS, den är inte giftig. Ds).
 

Svampar
 

Kossor

Buffel
 

Rovfågel, art ?

Hane, art? Ska kolla..
 
Schablaktapirer
 


Gömslet
 
Säng
 
Utsikt från gömslet
 
Gå på ett nedfallet träd... Med lianer som handräcke.
 
Blodigel, i full färd med att leta efter bra ställe
 
Litet runt märke är det som syns efteråt, efter att blodet har koagulerat. Inte samma igel som förra bild dock.
 
 

2 kommentarer

Helena

27 Oct 2015 10:37

Ni var verkligen modiga som kunde gå över läskiga bron! Ni har fått en riktigt annorlunda upplevelse i regnskogen. 😍

Svar: Mohaha! 😜 Efteråt var våra ben ganska trötta, spände tydligen på dom omedvetet då..
vadarsvalan.blogg.se

Winninge

27 Oct 2015 21:22

Vilket sanslöst äventyr. Klart d ska regna d e ju regnskog. Tack för dessa fantastiska bilder och berättelser om era äventyr.

Svar: Det är bara kul att få dela upplevelserna med andra!
vadarsvalan.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej