Vi är nu i Viêt Nám sê dán imô rse óch skil lná dên är stôr jäm fört mêd Kú ala Lum pur. 
 
Okej, då tar vi det på ren svenska istället... Om svenska hade samma typ av språkstruktur som vietnamesiska så hade det sett ut så. Många korta ord och ofta med någon apostrof såsom ' ^ , i bokstäverna. Vi säger "Vietnam", "Hanoi" etc men för dom är det istället Viet Nam och Ha Noi. 
 
Vi vaknade klockan 03 imorse för att 03:30 ta taxi till Kuala Lumpurs internationella flygplats (det ska tydligen finnas två, då vårt kallades för KLIA2). Strax efter 06 skulle planet ha lyfts men blev kvar stående på marken i ca 30 minuter men kom sedan iväg. Ca 08:45 landade vi i Vietnam och det var tydligen några ovana/nervösa resenärer på planet, då de började resa på sig direkt efter när planet landat och slutat bromsa... Flygvärdarna var framme blixtsnabbt och bad dom sätta sig igen. 
 
När vi kom in i Thailand, Indonesien och Singapore så fick vi ifylla "immigrationspapper" och lämna det till tullpolisen som sedan stämplar lite i passen och släpper in oss. I Malaysia kom vi istället in med buss och då behövde vi inte ifylla på något papper. Likadant var det nu med Vietnam, men istället så kom vi med flyg. Vi får vara kvar i landet i 15 dagar utan visum. Det är tillräckligt, för vi ska vara här i cirka en vecka. 
 
Vi blev hämtade av en taxi som vårt hotell fixat och åkte till vårt hotell i centrala Hanoi, i det äldre kvarteret. Efter att ha installerat oss gick vi ut och kollade runt lite i närområdet och åt även lite lunch. Därefter sov vi lite, sömnen var lite eftersatt då vi vaknade klockan 03 och inte sov jättebra på planet.
Framåt kvällen gick vi till en restaurang "New Day" som hotellet rekommenderade och som serverade vietnamesiska rätter.
Det var knökfullt på restaurangen och vi blev dirigerade till ovanvåningen och gick igenom köket för att komma dit.. ;)
Det var många gäster där på alla våningar så att alla bord ofta var upptagna. Både vietnameser och västländska turister. Vi beställde två olika kycklingrätter och några vårrullar och ett par vietnamesiska öl. Allt smakade jättebra. Det är imponerade att se hur alla kypare springer upp och ner och serverar mat och samtidigt ha koll på vem som beställt vad, kvitto och snabbt duka undan. Vi åt allt idag till middagen för cirka 90-100kr.. Våra bordsgranne drack en slags dryck med oidentifierad innehåll från en kanna och när de har gått frågade vi kyparen vad det var för slags dryck. Han sa att restaurangen bjuder på det och gav oss två glas att provsmaka. Han berättade att drycken kallar de för Morning Glory och innehåller bland annat tamarin, som tydligen är en slags frukt. Drycken smakade mest som surkål/selleri och attraktade inte oss. Men tackar ändå för smakprovet. ;)
 
Imorgon blir det transport till ön Cat Ba vid kusten, där Halong bay med sina kända klipporna finns. Fyra nätter blir det därborta innan vi kommer tillbaka till Hanoi igen.
 
Vi upplever Vietnam redan på första dagen som ett trevligt land, där människorna är trevliga och artiga. Annorlunda atmosfär här jämfört med Kuala Lumpur, som kändes ganska smutsig och grått.
 
Det finns många små affärer på gatorna här, med massor med saker till försäljning. Även några som går omkring med fruktkorgar på pinne över axlarna (eller kör någon vagn) och bär en trattformad hatt och säljer frukter/grönsaker/mat/souvenirsaker mfl. Även några med tuktuk (cykel med vagn framför) och försöker ofta vinka in en för skjuts. Ibland kan dom dock vara lite sega om man tackat nej. Frågar på igen och så.. Men inte påfresterande att man känner sig otrygg. 
 
Trafiken... Helgalet. Trottoaren används främst som extra utrymme till alla dessa små butiker och även som uppställningsplatser för de otaliga antal motorcyklar. 
Man korsar gatorna lugnt och försiktigt, de kör förbi en åt alla håll. Men det känns lustigt nog lite mer förutsägbar jämfört med i KL. Bara man vet hur man skall bete sig för att korsa gatan så är det lugnt.
 
Sex timmars skillnad är det nu framöver för oss jämfört med i Sverige.
 
Gatukök är det gott om
 


Lite varstans ser man den här symbolen, som tydligen har något med politiken/historien att göra. Det känns som att det har något med Sovjetunionen att göra, såg också att det ibland var bild på Lenin med på symbolen. 
 
Ovanlig form på blad
 
Trafiken...
 
Köket på New Day

1 kommentarer

winninge

31 Oct 2015 07:31

Hej! I dag är vi många som blivit fascinerade av ert resande, Winnie, jag, Winnies mamma Elin och Winnies kusin Barbro o man Urban.

Svar: Vad skoj! :D
vadarsvalan.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej