Om man tittar på kartan över Europa så syns Malta som en liten prick ganska långt söderut, i höjd med Tunisien. Landet är litet och räknas som en av Europas mikrostat tillsammans med exempelvis San Marino och Monaco. Landet är inte större än 1/4 av Öland men hyser 400 000 invånare. Gozo är Maltas andra största ö, räknat efter själva Malta och ön är ungefär lika stor som Ingarö i Stockholms skärgård. 
 
Ögruppen är ganska flack och kryllar inte med träd som i grannön Sicilien drygt 90 km bort. Istället ersätter det med den gröna vegetationen och utspridda träddungar. Kalksten/ limestone är den absoluta vanligaste bergsort här. Man bygger till och med all hus av sandgulfärgade kalksten som utvinns i landet.
 
Många säger att Malta och Gozo har Medelhavets bästa dykvatten och det kan jag nog också hålla med om! Det är ett par olika anledningar.
 
1. Malta ligger mitt i havet och även nästan mitt i hela Medelhavet. Chansen till möten med marina organismer är större här, då menar jag bland annat lite större fiskar och lite fler snabbsimmande fiskar. Dessa fiskar gillar ofta öppna utrymmen och Malta erbjuder det. Bland annat barracudor, trevallies och bonito (ryggstrimmig pelamid). 
Medelhavet har generellt bra sikt och Malta har det i regel året runt. Sämre sikt kan förekomma vid större mängder nederbörd, eftersom kalksandsten följer med regnvatten ut till havs och de är mycket finkorniga. Men strömmarna gör så de spolar bort ganska snabbt (ett par dagar).
 
2. Kalksten + vågor och vind = vackra former skapas lite överallt. Gott om sprickor, grottor och även arch/naturlig båge. Exempelvis Inland Sea tunnel som ligger på vänstra delen av Gozo. Med hjälp av vatten, våg och erosion har sjön bildats genom vittringen och en tunnel öppnades till havet. Här kan man dyka genom tunneln, som inte är någon overhead-miljö, förutom turistbåtarna som åker på ytan. Ljuset är så magiskt här att man blir andfådd! 
 
Malta är ett litet land men det ger otroligt många dykmöjligheter på så litet område. Man kan lätt hitta grunda stränder att köra prova-på-dyk på, fina vrak (både "självsjunkande" och "artificiellt-sänkta", för dykturismen), väggdyk, grottdyk och avancerade tekniska dyk på större djup.
 
Marina organismer finns att se överallt, inte lika hög biodiversitet som vid korallrev men tillräkligt högt för att vara Medelhavet. Bägarkoraller, falska koraller, nakensnäckor, europeisk papegojfiskar, olika alger och vackra svampdjur är några exempel. Om man har tur så kan man se lite mer ovanligare organismer, såsom slipper lobster, större groupers och pennsjöborrar. 

Kommentera

Publiceras ej