Fredag 26 augusti
Om jag skall vara helt ärlig så sov jag ganska usel natten till fredag, efter dyket vid Vagnhärad kalkbrott. Jag har min ribba satt lite onödigt högt och att jag missade bubblorna en gång av tre försök dagen innan gäckade mig. Funderade, klurade och analyserade lite för mig själv - och ja, drömmarna handlade nog enbart om dyk och decostoppen, haha...

Taggad som tusan åkte jag sedan hemifrån på fredag morgon och mötte upp dom andra (Denise, Mattias, Martin och Michaela) vid Grisslinge havsbad, för att fika lite vid cafeterian där och planera dyket på Fringilla. Information om vraket finner ni om ni klickar på länken.
Flaskorna var fyllda med 21/35 och stagen med 50% syre. Fringilla ligger på max 46 m så medeldjup för dagens dyk var ansatt till cirka 42m. Vi kollade även i tidigare loggade dyk på Fringilla och såg att merparten hade 42m som maxdjup. Bottentid på cirka 25 minuter hade vi och decostoppen vid 21, 18, 15, 12, 9 och 6m. Åkte sedan ut till Bullandö marina och sjösatte Mattias' fina ribbåt. Lastade i alla dykutrustningar och bytte om innan vi hoppade ombord. Vädret var strålande och ganska varmt. Tigerkakan, som jag bakade kvällen innan, togs också med lite som pricken över i:et.
I cirka 35 knop susade vi sedan med båten till sundet mellan Eknö och Sandön. Fringilla ligger precis mitt i farleden och det passerar ett och annat stort fartyg eller snabbgående passagerarfärjor. Vi lokaliserade Fringilla med ekoloden och slängde sedan ner shootline med en boj på andra ändan. Denise, Mattias och jag var det första dykparet och Martin, Michaela samt tolken Hefo satt kvar i båten och åkte runt för att varna de andra båtarna. Dykflaggan var givetvis uppe men inte alla fattade riktigt vad det var för symbol... En del åkte ganska nära men väjade sedan undan.
 
Vi satte på oss utrustningen, stageflaskorna och gjorde utrustningskoll innan vi hoppade bakåt från båten. Denise ledde dyket och efter bubbelchecken följde vi linan ner till vraket. Ankaret och shootline prickade in rätt bra så vi slapp leta efter vraket. 
Simmade längs relingen och sikten var sisådär. Efter en liten stund kände jag bubblorna vibrera bakom nacken. Höll andan för nån sekund för att verifiera att det kom ifrån kranarna. Aha ja det gjorde det, varnade Denise med lampan och började stänga av högerkranen och bytte till backupen. Det slutade bubbla. Bad henne checka av kranarna för att identifiera felkällan. OK:ade mig och jag checkade av kranarna igen och bytte tillbaka till primärreggen, problemet var löst. OK. OK. Då kom Mattias runt fram till mig och klappade på händerna och var nöjd. 
 
=)
 
Fortsatte sedan simma och utforska Fringilla och vid ena ändan (minns inte viken) var sikten sämre än den andra. När bottentiden var slut började vi uppstigningen vid linan och bytte till 50% vid 21m och följde decoprofilen upp till 6m och sedan sakta upp till ytan.
Väl uppe vid ytan gjorde vi high-five, för ett bra erfarenhetsdyk. Nu var det S/S August Thyssen på tur imorgon. Ett mer avancerat dyk än idag.
 
Lördag 27 augusti
Sista kursdagen och sista erfarenhetsdyk. Åkte hemifrån 06:00 och flaskorna var fyllda med 18/45 och 50%. Vid 08:30-tiden mötte vi upp de andra vid Grisslehamn camping och sjösatte ribbåten. Gjorde iordning alla utrustningar och klädde på oss men utan att stänga dragkedjan eller ha huva/handskar på. Förutom Denise, Mattias, tolken Ulf och jag så var även Martin, Tobias och Sandra med. Vi alla satt uppradade i ribbåten och styrde ut från hamnen. Lite småblåsigt var det.
Åkte ut från hamnen och där blev vågorna större - och därmed även stänkarna. Bad Mattias stanna båten i lä till allas glädje och vi tog på oss huva, handskar och stängde igen kedjan och var redo för att möta havet och vågorna. Ulf fick tursamt nog låna Mattias' torrdräkt anpassad för "landbruk". Sedan styrde vi ut mot Ålands hav och det blåste runt 8 m/s. Cirka 10 NM i 30 knops fart susade vi över till Understens fyr och vi alla blev mer eller mindre blöta på utsidan. 
 
August Thyssen under bogsering, bild låna från www.dykarna.nu.
 
Väl på plats ovanför SS August Thyssen lokaliserade vi vraket med ekoloden och sköt ner shootline och lämnade linan bunden till en stor plastdunk. Det var ganska vågigt så vi åkte motvind först och svajade sedan medvind medan Mattias, Denise och jag tog på oss utrustningarna, hade kort genomgång (jag var ledaren) innan vi hoppade ner vid bojen.
Därefter följde vi linan ner till vraket. Nedstigningen kändes rätt lång, det var lite grumligt de 6 första metrarna då det var ganska fullt med katthårsalger (cyanobakterier). Under 6m var det rätt klart och fint och blev successivt mörkare och mörkare. Plötsligt såg vi vraket och kände samtidigt en rätt stark ström. Försökte simma emot för att komma i lä bakom styrhyttan och det var rätt kämpigt. Inte så roligt att flåsa på när man är nere vid 48m med 5,8 ATA i tryck och andas 18/45. Lite lägre procentandel syre än vad vi andas vid ytan, men fortfarande definieras 18% inte riktigt som hypooxiskt. 
Väl i lä försökte jag få ner flåset och samtidigt lokalisera närområdet och var linan var innan vi simmade genom korridoren på ena sida av styrhyttan. Tittade in i det rätt detaljrika vraket innan vi nästan knockades av motströmmen vid korridorens slut så att vi fick klänga oss fast innan vi följde med strömmen över styrhyttan och tillbaka ner i lä. Utforskade sedan inuti styrhyttan och Mattias hittade en och annan spännande saker medan vi två tittade på. 
När bottentiden började närma sitt slut simmade vi tillbaka till linan och förberedde oss för uppstigningen. 9 m/min upp till 75% av medeldjupet (som var 42m), dvs ca 33m. Sedan 6 m/min till 21m och då var det inte lika strömt längre. Strömmen höll sig vid bottnet och upp till cirka 35m.
Vid 21m bytte vi till decostagen och följde decoprofilen upp till 6m.
 
Chillade i kanske 16 min vid 6m och sedan kom Mattias fram emot oss. OK?
OK. OK.
Han räckte fram sin hand och skakade med Denise.
Till mig sedan och räckte fram sin hand.
Grattis.
 
- Yeah!
 
Med breda flin bröt vi sedan ytan och klev upp i båten igen. Martin, Tobias och Sandra hoppade ner för sitt besök ner till SS August Thyssen. Vi svajade omkring och åt lite tigerkaka tills de andra kom upp igen drygt 1h senare. Åkte sedan tillbaka till Grisslehamn, lastade ur och vi plus Martin stannade vid en krog och åt lite lunch samtidigt som Mattias checkade av våra prov vi skrivit och gett honom.
 
Han räckte fram sin hand igen.
 
Grattis!
 
Dubbel-yeah! Färdiga GUE TECHNICHAL DIVER 1 är vi bägge två!!

Kommentera

Publiceras ej