Japp, nu har jag börjat en ny kurs (igen!), för att fortsätta utveckla mig själv.
 
Och för att kunna dyka året runt här hemma i Sverige. Att dyka i Sverige gillar jag och har inget emot kyla och mörker. Ja, mycket jobb innan och efter dyket - ni alla som dyker i Sverige vet precis vad jag menar.
 
Det var fullspäckade dagar förra helg med dyken som såg ut såhär:
 
Fredag 30 september
Dyk 1: Max 12m och 80 minuter
Dyk 2: Max 12m och 81 minuter
 
Lördag 1 oktober
Dyk 3: Max 25m och 47 minuter
Dyk 4: Max 18m och 93 minuter
 
Söndag 2 oktober
Dyk 5: Max 28m och 60 minuter
Dyk 6: Max 23m och 62 minuter
 
Långa dyk var det med snitt 71 minuter. Vad för kurs!?
 
Svar:
 
NAUI Mine Diver 1.
 
Kortfattat på ren svenska: gruvdykkurs. Kurs där vi lär oss att dyka i gruvor och det är en teknisk kurs i overhead miljö. Jag kursar med vännen Michaela för instruktören Johan Isaksson. Första dagen dök vi i dagsbrottet i Tierp i fullt dagsljus. Andra dagen i cavernzonen i Tuna Hästberg/ Äventyrsgruvan och tredje dagen i cavezonen i Tuna. 
Cavern zon = delvis med tak över huvudet men man kan fortfarande se ljuset från ytan. Cave zon = tak över huvudet och utan ljus från ytan, dvs. utan möjlighet till fri uppstigning.
 
Det är mycket säkerhetstänk och en massa övningar i den här kursen, där vi tränar på "värsta tänkbara" vid olika problem och hur vi löser dem. Till exempel sönder primärlampa, borttappad dykare, borttappad lina, slut på gas och blind exit, där vi skulle hitta ut med ögonbindel på oss. 
Ni som undrar hur f*n kan man hitta ut - man dyker alltid med lina och markörer i gruvor och grottor. Man håller sin ena hand på linan och den andra på parkamraten som antagligen simmar framför eller bakom och använder av sig beröringskontakt för att kommunicera. 
 
Mer om kursen sen! Vi är inte klara än. =)
 
 

Kommentera

Publiceras ej