Ifjol var jag på en tuff men rolig kurs - GUE Fundamentals med Ola Hellman Nielsen som instruktör. Syftet med denna kurs var att bli en ännu bättre och duktigare dykare.
 
Med horisontellt trim och bra avvägning. Det underlättar mycket när man dyker - eftersom man slipper åka upp och ner om man har dålig avvägning. Och att det är energisparande med bra trim - och så minimerar man även risken att silta upp, skada marina liv, slå sig i vraket mm. Man tillämpar "Do It Right"-teorin med bland annat standardutrustningen, vilket innebär dubbelflaskor, longhose, vinge & platta, jetfins och kanisterlampa bland annat. 
Flera olika fentekniker lärdes in också; frog kick, modified frog kick, flutter kick, modified flutter kick, back kick och helikoptersväng åt båda hållen. Krandrills och Safety-drills tränades in otaliga gånger samt att skjuta SMB och ha kontrollerad uppstigning.
Det finns två olika grader av GUE Fundamentals-cert man kan uppgå (om man nu blivit godkänd), beroende på hur man lyckades. Recreational- och Technichal pass. För att uppnå Tech-pass krävdes ytterst prestation, med perfekt trim och avvägningar, bemästra övningarna med bravur etc.
 
Det är inte alla som lyckas ta hem Tech-pass på första försök, inte för min del heller. Det blev recreational pass och jag hade redan då plan på att uppgradera till Tech pass någon gång förr eller senare (helst förr!).
 
 
Jag hade riktat in på att uppgradera till Techpass i år och i juli i år smällde det av. Fick erbjudandet att få uppgradera till Tech pass med Mattias Vendlegård vid Lillsved, då jag egentligen hade tänkt göra det först några veckor senare. Tackade ja till erbjudandet och dök med Michaela först för att träna lite och lugna ner mina nerver en aning.
Därefter gick vi upp efter ett bra träningspass och genomgick GUE EDGE med både Mattias och Michaela, innan vi gick ner igen. Simmade ner till 9m djup där jag visade upp mina färdigheter för Mattias. Lite nervöst var det men jag gjorde mer än tillräckligt och knep Tech pass!!!
 

Kommentera

Publiceras ej